L'escola participa de les següents Xarxes i Projectes:

Xarxa de competències bàsiques


La Xarxa de Competències Bàsiques (Xarxa Cb) és una modalitat de formació i desenvolupament professional docent basat en l’aprenentatge entre iguals i en xarxa, promoguda pel Departament d’Educació, dins el seu pla de formació permanent. La Xarxa Cb està formada per equips docents de centres d’educació infantil, primària, secundària i batxillerat que volen iniciar, mantenir o consolidar processos de reflexió-acció en equip i en xarxa per transformar l’escola en un espai que afavoreixi l’aprenentatge i ajudi els docents a millorar el seu desenvolupament professional i als centres a constituir-se en organitzacions que aprenen. El professorat de la nostra escola hi participa des del curs 2019-2020.


Clubs de lectura amb la Biblioteca Francesca Bonnemaison

Els nens i nenes de 3r, 4t, 5è i 6è gaudeixen d'un Club de lectura amb la Biblioteca Francesca Bonnemaison. Periòdicament la visiten, on un dinamitzador els rep i els proposa la lectura d'un llibre que llegiran a classe, ben seleccionat per a la seva edat i ben preparat perquè vulguin llegir-lo. Tota la classe s'engresca en la lectura del mateix llibre, que dóna peu a converses, compartir moments, i gaudir del plaer de llegir.

 

A classe el llegeixen de manera col·lectiva, a vegades de manera individual... Fins que arriben a la fi del llibre, i tornen a la Biblioteca per posar en comú les seves valoracions. El dinamitzador ja prepara un nou llibre per oferir-los, i segueixen amb la nova proposta. D'aquesta manera, al llarg del curs poden llegir entre 2-5 llibres, millorant la seva comprensió lectora, el vocabulari i l'expressió tant oral com escrita.

També hi podeu anar com a famílies

 

(Informació que facilita la Biblioteca). L'àrea infantil és la sala per a nens, nenes i joves fins a 14 anys i per als adults que acompanyin els més petits o necessitin qualsevol document de l'àrea. Oferim un servei d'informació que pretén orientar sobre l'espai, el fons i els serveis i instruir els nens i nenes en l'ús de les eines de cerca d'informació que hi ha a la biblioteca.  

En el fons de l'àrea infantil trobareu, d'una banda, la ficció, que està dividida per franges d'edat per tal d'orientar en la tria de lectures, i, de l'altra, els coneixements (matèries com la història, la llengua, les manualitats entre altres). No només tenim llibres, sinó també revistes, pel·lícules, música... 

Cal destacar que tenim un racó amb contes en altres llengües. Principalment hi ha contes en alemany, anglès, francès, italià, neerlandès, portuguès i xinès.

 A l'àrea infantil també trobareu l'espai dels Petits lectors adreçat als més menuts (de 0 a 4 anys) i als seus acompanyants on trobareu llibres de cartró, de roba i desplegables que intenten apropar els més petits al món del llibre i la lectura; el Racó de famílies, que és un recull de material sobre el món de la família i les relacions entre pares, mares i nens de 0 a 13 anys amb temes com la psicologia infantil i juvenil, l'educació, la salut dels infants, l'embaràs i el part, etc., i el centre d'interès Contes per la igualtat, vinculat al Fons Especial Dona, que està format per una selecció de contes i altres documents que tracten la igualtat de gènere i d'oportunitats a través de la literatura infantil, en contraposició a la literatura tradicional, que sovint ha mostrat una visió del món que ha afavorit el sexisme. 

Els nens i nenes tenen a la seva disposició quatre ordinadors amb accés a internet (per consultar internet necessiten el permís signat per la mare o el pare i el carnet de la biblioteca) per buscar la informació que necessiten per completar i ampliar els deures de l'escola o bé per gaudir d'una estona d'esbarjo (tenen a la seva disposició un recull de pàgines web sobre diferents temes). 

Fem visites escolars, que són una manera de familiaritzar els nens i nenes amb la lectura i amb les diferents eines i recursos bàsics que els serviran per a l'aprenentatge, el currículum i el lleure. Hi poden participar alumnes d'escoles bressol i fins a educació secundària. Les explicacions estan adaptades als diferents nivells acadèmics i a les diverses necessitats educatives, sense oblidar el personal docent. 
També oferim assessorament al professorat sobre els temes que es treballen als centres educatius mitjançant lots de llibres (pregunteu pel carnet d'entitats), sobre l'elaboració de dossiers temàtics i guies de lectura, així com sobre l'organització de les biblioteques escolars dels centres educatius del barri.


Tallers i visites gratuïtes al Zoo

L'escola gaudeix gratuïtament de l'accés i dels tallers al zoo. En funció del seu projecte o activitat, cada curs decideix conjuntament amb el servei educatiu, quin tipus de taller pot realitzar.


Escoles + sostenibles

L'escola és membre de la xarxa d'Escoles Sostenibles, des de fa més d'una quinzena de cursos, ja que el compromís i la cura del planeta terra són un dels nostres trets fonamentals, ja no només en el dia a dia, sinó en la sensibilització i aprenentatge del nostre alumnat per al present i el futur.

 

Quines actuacions duem a terme?

 

- Treball vivencial de l'hort escolar.

- Mobilitat sostenible: patinets, bicicletes, transport públic.

- Tenim un punt de reciclatge de piles.

- Coordinació Escola, AMPA i famílies: kits d'aniversari en préstec, evitant plàstics d'un sol ús. Mercat d'intercanvi (KID'S MARKET); llibres socialitzats d'anglès.

- L'alumnat porta carmanyola per als esmorzars, i evitem cada dia grans quantitats d'embolcalls.

- Punts de reciclatge a passadissos, i vestíbul: a les aules aprenen a separar les deixalles, plàstics, papers, etc.

- La roba perduda, quan fa molts dies que no la reclama cap família, la portem a contenidor de ROBA AMIGA.

- Compost i Mulch: l'escola participem de l'entrega que fa Parcs i Jardins i nodreix els arbres del pati i l'hort amb compost i mulch.

- Plantes diverses: l'escola participem de l'entrega que fa Parcs i Jardins de plantes i les porta a l'escola per a que els infants les puguin transplantar i conèixer.
Projectes artístics

L'art és una disciplina que considerem molt important a l'escola com a forma d'expressió de les emocions i d'interpretació del món i de la realitat que ens envolta. És per aquest motiu que integrem diferents entitats que ens ajuden a que això sigui possible.

Programa MUS-E (De 1r a 6è)

Tots els nens i nenes de Primària fan una sessió setmanal de dansa i/o expressió, gràcies al Programa Mus-e, organitzat per la Fundació Yehudi Menuhin. L'art per a la convivència i l'aprenentatge és la seva filosofia. Gaudim d'una professional de la dansa per a conduir les sessions.


Projecte MOPA amb Teleduca (5è i 6è)

El projecte amb Teleduca de documental consisteix a apropar la cultura mediàtica i audiovisual a l'escola, concretament a cinquè i a sisè. El llenguatge audiovisual, els visionats de cine, l'esperit crític i la realització de petites produccions audiovisuals són la tasca fonamental del projecte.

 

Comptem amb el suport dels professionals de Teleduca que participen amb els tutors i tutores per a desenvolupar el projecte.

El projecte amb Teleduca de documental consisteix a apropar la cultura mediàtica i audiovisual a l'escola, concretament a cinquè i a sisè. El llenguatge audiovisual, els visionats de cine, l'esperit crític i la realització de petites produccions audiovisuals són la tasca fonamental del projecte.

Comptem amb el suport dels professionals de Teleduca que participen amb els tutors i tutores per a desenvolupar el projecte.

Projectes artístics amb diferents Institucions


Cada curs  treballem tota l'escola un artista diferent vinculat a diferents institucions artístiques de Barcelona: CCCB, MACBA, Museu Picasso, el Born Centre Cultural, etc.

 

Recollint els últims cursos, hem treballat: Antoni Miralda, Jaume Plensa, Joan Brossa, Picasso, etc.Hàbits de salut, esport i art

Programa de Fruita a l'escola

 

L'escola participa al Programa de fruita a l'escola de la Generalitat de Catalunya.

Durant el curs escolar, una setmana de cada mes, rebem fruita i/o verdura seleccionada en funció de l’estació de l’any, la proximitat de producció i la qualitat. L'escola ho reparteix entre els nens i les nenes dins de l’escola perquè en consumeixin per berenar*.

*(Aquest curs 2020-2021, per millorar la seguretat i prevenció de la COVID 19, no estem fent el repartiment d'aquesta manera: es distribueix al servei de menjador, que la poden netejar i distribuir com a postres).

 

Amb aquest programa els nostres alumnes coneixen diferents fruites de temporada i la consumeixen com a element essencial a la seva alimentació.

Programa "Ja nedo"

 

L'escola participa del Programa JA NEDO, de l'Ajuntament de Barcelona, que subvenciona l'activitat de piscina per a 1r de Primària i 6è de Primària, amb les següents condicions:

 

A 1r de PRIMÀRIA: 1 sessió setmanal, tot el curs, al Poliesportiu CEM Parc de la Ciutadella.

A 6è de PRIMÀRIA: 1 sessió setmanal, durant el 3r trimestre, al Poliesportiu CEM Parc de la Ciutadella.

 

La subvenció cobreix el total de l'activitat. Les famílies només heu d'equipar als vostres fills i filles amb el material necessari: banyador, xancletes, tovallola, casquet de bany, i altres que us puguem sol·licitar.

Dansa ara (2n de Primària)

 

Projecte que vincula tota la comunitat educativa (alumnat, professorat i famílies), implicant-la en el gran esdeveniment de ciutat de dansa contemporània, "Dansa ara".

L’esdeveniment es fa en un dels espais més emblemàtics de Barcelona, el Palau Sant Jordi. És una proposta pionera en les propostes de dansa educativa que ofereix una gran ciutat. El llenguatge corporal de la dansa vertebra una acció inclusiva en què han participat més de 80.000 nens de segon de primària durant més de 25 anys, des del curs 1992-93. La proposta inclou infants amb discapacitat o sense, de bona part dels centres educatius de primària de Barcelona ciutat i de totes les condicions socioeconòmiques.

Coral a l'escola (Primària)

 

L'escola gaudeix d'un conveni amb l'Escola de músics i JPC, oferint l'activitat de coral els migdies dels divendres. Així, es munten dues corals: la de Mitjans (1r,2n,3r) i la de Grans (4t, 5è i 6è). L'activitat és gratuïta i és per aquells nens i nenes que vulguin fer-la. La Cristina Colomer és la nostra directora de coral des de fa cursos. Cada coral fa dues actuacions al curs, una d'elles al Juny, a l'emblemàtic Palau de la Música Catalana, amb altres escoles de Ciutat Vella.

 

Aquest curs 2020-2021, per restriccions de Covid, l'activitat es centra al grup de 1r de Primària, i no es fa a altres cursos.Som Centre Formador de pràctiques universitàries

Des de fa 4 cursos, l'escola és Centre Formador, on alumnat universitari pot cursar les pràctiques de Magisteri, en totes les seves especialitats: Educació infantil, Educació Primària, especialitats de Llengua Anglesa, d'Educació Física i d'Educació Especial.

 

Gaudim d'aquesta experiència, que reverteix en l'atenció als nostres nens i nenes, i contribueix a l'aprenentatge mutu entre practicants i docents que els tutoritzen. Les universitats amb qui ho coordinem són la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat de Barcelona (UB); en alguna ocasió, valorem participar amb altres universitats.

 

Si voleu conèixer més sobre aquest tema: http://ensenyament.gencat.cat/ca/arees-actuacio/professors/formacio/practiques-centres/